Dunstan Babytaal, Ik weet niet of je er wel eens van gehoord heb.
Ik weet best een hoop over baby’s en alles wat erbij komt kijken, maar Babytaal daar had ik zelf nog nooit van gehoord… totdat de kraamhulp erover begon..

Op dag 2 of 3 begon de kraamverzorgster over babytaal, schijnbaar zijn er 5 verschillende geluidjes die een baby maakt, en daar aan zou je dus kunnen herkennen wat er is, en waar je baby om vraagt.
Toen Priscilla Dunstan in 1998 haar zoon kreeg, is zij begonnen met de geluidjes te leren en kwam erachter dat er 5 specifieke geluiden zijn die haar baby maakte. Dit is 10 jaar lang (wereldwijd) onderzocht en in 2008 zijn ze begonnen met opleidingscentrums. Er zijn daar goede resultaten uitgekomen en zeggen dat als je de geluiden leert herkennen dat je baby een stuk blijer zal zijn.

Zo heb je de geluiden “Auw” “Neh” “Eairh” “Heh” en “Eh”.

 • Neh – Als je baby honger heeft, maakt het de welbekende zuigreflex die bij het voeden hoort. Dit veroorzaakt de klank ‘neh’.
 • Eh – Dit hoor je wanneer er een boertje dwars zit. Dit is simpel op te lossen door je baby tegen je borstkas te houden terwijl jij rechtop zit. Klop zachtjes op de rug of billen, zodat het boertje eruit kan.
 • Auw – Deze klank wordt veroorzaakt door de gaapreflex, en geeft aan dat je kindje moe is.
 • Eairh – Dit geeft aan dat je baby een windje moet laten. Leg je baby op je borst en wrijf met de klok mee over zijn buikje.
 • Heh – Dit geeft aan dat je baby het oncomfortabel heeft. Controleer of het niet te warm of te koud is, en check de luier.

Het gaat dan ook om de eerste “snikjes” die ze maken voor ze beginnen te huilen, Dus de aanloop er naartoe dus.
Zo zou je al snel kunnen horen wat jouw baby op dat moment nodig heeft.

Klinkt best interessant toch? Je kunt hier zelfs een cursus voor volgen, je kan een DVD bestellen en er is een heuse app voor je smartphone ala € 3,95 waar je de geluidjes keer op keer kan afspelen zodat je ze echt kan oefenen doormiddel van een “Geluiden quiz”.

IMG_8853

Ben heel benieuwd of er mensen zijn die dit kennen en toepassen, of waarom dit wel of niet voor jullie werkte.
Bram heeft voornamelijk heel veel honger namelijk, die Neh’t alleen.
Volg je mij al op social media? dat kan namelijk op
Facebook // Instagram & Twitter óf BloglovinFacebook Comments

Related posts:

De Facebook tag, maar dan hier? [3 dingen........]
Verloskundige update 24wk
Zwangerschapsupdate week 17/18
Share

10 Comments on Dunstan Babytaal… Nehh

 1. Superhandig! Een fijne houvast voor de mama’s die dat wel kunnen gebruiken. Als ik de klanken naboots vind ik de bijbehorende gevoelens trouwens ook best logisch, behalve die van dat windje.. die zou ik niet herkennen. Maargoed, dat ruik je dan hè hahah
  MamavdDag recently posted…De nudistenfase van mijn kindMy Profile

  • Het schijnt 10 jaar onderzocht te zijn en 9 van de 10 mensen hadden er echt baat bij.
   Ik zelf dus niet want Bram maakt alleen Neh geluiden volgens mij haha.

 2. Hoorde er ook van via de kraamverzorgster, voor mij bleef het huilen gewoon huilen. Ik hoorde het verschil niet echt. Bovendien maakt die van ons soms een Ahhh! Of Wehhh! geluid en dat stond er net niet tussen 😊

  Geloof trouwens wel dat het bestaat, maar hier hielp de kennis niet echt.
  Merel recently posted…Gezelschapsspel voor jonge peuters gezocht!My Profile

  • Hahahah, ik denk dat met of zonder de “babytaal” je al snel genoeg leert wat je kind bedoelt met welke huil hij huilt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge